Виховання підлітків

Багато батьків побоюються моменту, коли їхня дитина досягне підліткового віку. Вони панічно бояться, що милий і слухняний малюк раптом стане незговірливим підлітком, що протестує тінейджером, який не довіряє батькам і цілими днями пропадає на вулиці. Недарма підлітковий вік часто називають “важким”.

Насправді батьки можуть не побоюватися некерованості підлітків. Досить розуміти особливості психічного та соціального розвитку дитини та прислухатися до загальних рекомендацій професіоналів щодо її виховання, щоб завжди знаходити спільну мову зі своєю дочкою чи сином.

Особливості підліткового віку
У підлітковому віці фізіологічна перебудова організму збігається з активним психічним та соціальним розвитком. Формування суспільних зв’язків супроводжується пошуком свого місця у світі, усвідомленням та прийняттям своїх соціальних ролей. Вчорашня дитина шукає відповіді на запитання «хто я?» і «що я роблю у цьому світі?».

Зверніть увагу, отримані у підлітковому віці відповіді здебільшого зберігаються протягом усього життя. Якщо підліток вирішує, що він ізгой і йому ніхто не радий, ця установка переслідуватиме його все життя. Навпаки, коли дитина знаходить своє місце у світі та суспільстві у підлітковому віці, вона успішно справляється з цим завданням протягом усього життя.

Тепер ви знаєте, чому дуже важливо правильно виховувати підлітків?

Поради батькам підлітків
Виховання – це спрямований процес, мета якого полягає у формуванні соціальних зв’язків, створенні умов для засвоєння дитиною суспільних норм та правил. У підлітковому віці вихователь повинен допомагати вихованому шукати та знаходити своє місце у світі та в суспільстві. Як це робити на практиці? Відповісти на це питання вам допоможуть рекомендації підліткових психологів:

• Створюйте умови для розвитку організму дитини. Стан психіки прямо залежить від фізіологічних чинників, яких діти особливо чутливі. Підліток повинен дотримуватися режиму праці та відпочинку, достатньо спати, проводити багато часу на свіжому повітрі, займатися фізкультурою. Розумове навантаження у школі має доповнюватися фізичним розвитком. Тому не втрачайте можливості записати дитину у спортивні секції, на танці, у туристичний клуб.

• Спілкуйтеся з дитиною якомога більше, проводьте з нею дозвілля, відповідайте на запитання, що його цікавлять. У цьому випадку ваша думка залишиться для дитини авторитетною, а ви зможете впливати на її погляди і ставлення до себе та світу.

• Не нав’язуйте дитині своєї точки зору. Намагайтеся, щоб він шукав відповіді на поставлені запитання разом із вами. Запитуйте у підлітка його думку про ті чи інші суспільні явища, наголошуйте, що його думки важливі для вас.

• Стати прикладом для вашої дитини. Якщо у вашій сім’ї прийнято шанобливе ставлення до старших, вітається доброзичливе спілкування між подружжям, підліток, напевно, збереже це в пам’яті та реалізує у власній родині.

• Постарайтеся навчити дитину конфліктувати конструктивно та домовлятися з однолітками. Підліток не повинен битися, лаятись, розривати стосунки з друзями. Поясніть йому, що використання фізичної сили допустиме лише у відповідь на агресію. Виховання толерантності у підлітків дозволяє уникнути серйозних проблем у зрілому віці, таких як насильство в сім’ї, протиправні дії тощо.

• Не уникайте спілкування статевої тематики. У підлітковому віці відбувається формування сексуальності. Найкраще, щоб на цей процес впливали батьки, а не вулиця. Покажіть дитині, що її інтерес до відношення між статями абсолютно нормальний і прийнятний. Не намагайтеся тотально контролювати підлітка, це не вийде.

• Не допускайте формування у дитини інтересу до сигарет або вживання алкогольних напоїв. Підліток повинен знати про наслідки куріння та алкоголізму. Докладніше це питання розглядається у статті Шкідливі звички у підлітків.

Підлітки часто ставлять батьків у глухий кут своєю поведінкою. У подібних ситуаціях ви не повинні намагатися будь-що-будь усунути небажані прояви. Зокрема, не поспішайте одразу використати фізичне покарання. Проконсультувавшись із фахівцями з підліткової психології, ви зрозумієте причини поведінки підлітка та знайдете конструктивні способи корекції.