Плоскостопість у дітей – лікування та профілактика

У дітей віком до 2 років плоскостопість пояснюється недорозвиненістю зв’язок і м’язів. На місці склепіння стопи у дитини розташовується жирова подушечка, вона виконує функцію амортизатора при ходьбі. Правильна форма стопи формується з 2-3 до 6 років. Плоскостопість може виникнути, якщо зв’язки стопи занадто слабкі. Порушення склепіння стоп буває і вродженим – на патологію вказує специфічне розташування кісток, яке не можна переплутати з фізіологічним станом.

Плоскостопість розвивається через недостатню або надмірне навантаження на стопу. У групі ризику знаходяться діти, які мало рухаються, вживають недостатньо вітамінів і поживних речовин, а також страждають на ожиріння. Провокує плоскостопість неправильно підібране взуття, наприклад, якщо дитина носить черевики на виріст.

Як виявити плоскостопість будинку
Батьки можуть і не помічати плоскостопості у дітей. Стан може не видавати себе. Часто звернення до лікаря стає запізнілим, коли форму стопи вже сформовано неправильно. Слід турбуватися в тих випадках, якщо дитина:

Швидко втомлюється. Малята відмовляються від прогулянок, віддають перевагу сидінню на лавці активним іграм з дітьми. Такий стан може спостерігатися вже з 2 років – тоді можна запідозрити плоскостопість, що починається у дітей.
Скаржиться на біль у ступнях, попереку чи колінах.
Кульгає після довгої ходьби.
Зношує взуття нерівномірно. Підошва стирається лише із зовнішньої чи внутрішньої сторони.
Плоскостопість у дітей

Діагностика плоскостопості
Якщо ви звернетеся до лікаря зі скаргами дитини на болі, стомлюваність, то вам буде призначено додаткові обстеження:

Подографія. Вимірювання підошовної поверхні стоп на спеціальному апараті. Дозволяє виявити плоскостопість, а також сколіоз та зміни в кульшових суглобах.
Рентген. Визначає як наявність, а й вигляд, і навіть ступеня плоскостопості в дітей віком.
Тривимірне сканування. Сучасний метод дослідження, у якому створюється детальне зображення стопи переважають у всіх проекціях.
Найчастіше плоскостопість діагностується під час вступу до школи під час проходження медичної комісії.

Небезпека плоскостопості для дітей
У дитини в 3 роки можна виявити передумови розвитку плоскостопості. І до 6-7 років цей стан посилюється. За відсутності корекції плоскостопість може завдати шкоди здоров’ю.

Насамперед, страждає хребет. У дитини з плоскостопістю з 7-8 років розвивається сколіоз. Це тим, що стопа формується неправильно і змінює ходу, як наслідок – вертикальну вісь тіла. У результаті хребетний стовп набуває неправильного становища. Плоскостопість у дітей призводить до порушень у колінних та кульшових суглобах – вони перебудовуються, щоб компенсувати неправильне положення стопи. У результаті може змінюватися форма ніг, набуваючи Х- або О-подібного обрису.

Плоскостопість у дітей небезпечна тим, що вона починається як незначне відхилення, але стає серйозною проблемою. Тому проходьте з дитиною планові огляди щороку, починаючи з чотирьох років.
Лікування плоскостопості у дітей
Під час обстеження з’ясовується характер змін стопи – порушення поздовжнього чи поперечного склепіння. І за результатами призначається лікування плоскостопості у дітей.

Ортопедичне лікування Залежно від ситуації дитині призначають фіксацію склепіння стопи та гомілкостопа гіпсом, носіння ортопедичних устілок або спеціального взуття. При ускладненому плоскостопії може бути показано вирівнювання довжини ніг та відновлення положення колін за допомогою ортопедичної апаратури.
Медикаментозна терапія. У дітей застосовується рідко та носить допоміжний характер. Призначаються вітаміни та мінерали, травні ферменти. При змінах суглобів лікар може прописати протизапальні препарати.
Гімнастика та масаж. Найчастіше вилікувати плоскостопість у дитини вдається за допомогою цих способів.
Хірургічне втручання. Якщо лікування плоскостопості в домашніх умовах є неефективним, немає результату від ЛФК. Може бути призначена пластика склепіння стопи. Операцію проводять дітям, які досягли віку 10 років. Хірург укорочує і переміщає зв’язки, формуючи правильне склепіння стопи.
Гімнастика та масаж
Масаж при плоскостопості у дітей ефективний, оскільки покращує кровопостачання у тканинах стопи, розвантажує зв’язки та м’язи. Пасивні рухи стопи, тиск при масажі розтягують зв’язки, роблять їх еластичнішими, відновлюють тонус м’язів. У результаті формується м’язовий корсет, який ставить стопу в потрібне становище.

Звичайні масажні рухи:

погладжування;
розтирання;
здавлювання стопи з боків (несильне);
відведення та приведення стопи (дитина не повинна робити зусилля).
Довірте проведення масажу спеціалісту, особливо якщо дитина мала розрив зв’язок або перелом стопи. Якщо хочете займатися вдома, придбайте килимок від плоскостопості для дітей. Він має масажний ефект – впливає на активні точки стопи, посилює кровообіг і коригує порушення склепіння стопи.