Як позбутися вошей на голові в домашніх умовах

Воші заводяться не тільки у неблагополучних людей, які не стежать за гігієною. Регулярне миття голови – не панацея від зараження. Ризику появи вошей схильні всі діти, які відвідують школу та дитячий садок. Паразити передаються від зараженої людини до здорової, живуть за рахунок харчування кров’ю. Поява вошей називається педикульозом.

Види вошей у дітей
Вошей у волоссі називають головними. Є ще два види вошей – лобкові та платтяні. Перші паразитують на лобку, промежини, внутрішній стороні стегон, пахвах, а іноді – вії та брови. Такі воші у дітей заводяться рідше, ніж у дорослих, зважаючи на менш розвинений волосяний покрив на тілі. Платтяні воші живуть у одязі, постільній білизні. Вони контактують із тілом кілька разів на день.

Найчастіше у дітей виявляється головний педикульоз – коли воші живуть на голові.

Причини появи
Основна причина появи вошей – контакт із переносником паразитів. Паразити можуть мешкати тільки на голові у людини, вони не пристосовані до життя поза волосяним покривом: вовна тварин, м’які меблі або килими.

У дитини можуть завестися воші, якщо вона використовує гребінець, головні убори, рушники інших дітей, які можуть бути переносниками паразитів. У місцях накопичення дітей (в освітніх закладах, дитячих таборах, поліклініках) ризик зараження особливо великий.
Симптоми вошей на голові
Воші дуже маленькі – приблизно 0,5 мм завширшки і 3 мм завдовжки. Можуть бути світло або темно-коричневими, іноді червоними (коли напилися крові). Воші не літають і не стрибають, але швидко повзають. Тому перебратися з однієї голови на іншу можуть лише за тісного контакту.

Сильна сверблячка. На голові з’являються расчесы, які перетворюються на припухлості, скоринки та виразки.
Сліди від укусів на голові. Нагадують проколи голкою, довкола утворюється почервоніння. Можуть з’явитися дрібні сірі плями.
Шкіряні скоринки за вухами і в скроневих областях.
На голові самки-вши відкладають гниди (яйця), з яких через тиждень виходять нові особини. Виглядають гниди не як воші. Вони нагадують маленькі білі крапельки, приклеєні до волосся. Їх можна переплутати з лупою, але є характерна відмінність – міцне прикріплення до волосся. Вша живе близько місяця. Курс лікування від педикульозу не повинен бути коротшим за цей період, і може вважатися ефективним, якщо через 4-5 тижнів не виявляються не дорослі особини, ні гниди.

Позбавляємось у домашніх умовах
Найрадикальніший метод – гоління наголо. Це дозволить позбутися вошей за 1 день. Але такий варіант більше підійде хлопчикам, аніж дівчаткам. Якщо стрижка неможлива, починайте лікування.

Пам’ятайте, що будь-який засіб від вошей ефективно впливає тільки на дорослих особин – гниди ж живучі. Їх можна позбутися механічним вичісуванням з використанням спеціальних гребенів. Такі гребінці продаються в аптеці та відрізняються тим, що зубці у них максимально близько розташовані один до одного. Обов’язково проводьте повторну обробку через тиждень після першої (це дозволить убити вошей, що вилупилися).
Перед тим, як почати позбавлятися вошей, попрайте при високій температурі (90-100 градусів) всю постільну і білизну, одяг дитини і заражених дорослих. Всі особисті предмети обробите парою або пропрасуйте праскою. Паразити гинуть лише при тривалому впливі високих та низьких температур. Взимку можна винести постільну білизну та верхній одяг на мороз. Вимийте всі гребінці, гумки, прикраси для волосся з милом у окропі.

Позбавляючись вошей у домашніх умовах, дотримуйтесь наступних правил:

Не використовуйте препарати на бровах та віях.
З обережністю лікуйте дітей, у яких виявлено астму або алергію.
Щоб вивести і вошей, і гнід, після обробки будь-яким засобом проводьте вичісування.
Після процедури виведення вошей кілька днів не використовуйте маски та кондиціонери для волосся.
Народні засоби від вошей
Є кілька перевірених народних засобів від вошей:

Відвари кори дуба та пижми. Суху траву (близько 3 столові ложки) залийте водою і проваріть на слабкому вогні близько 30 хвилин, процідіть, остудіть і втирайте в шкіру голови один раз на день. Після нанесення одягніть шапочку або пакет на голову і тримайте маску 2 години. Помийте голову звичайним способом.
Гас. Використовуйте обережно для лікування дитини. Пам’ятайте, що засіб є ефективним, але небезпечним. Розведіть гас рослинною олією в пропорції 1 до 10, розподіліть склад на шкірі голови і замотайте поліетиленом. Надягніть косинку і залиште на ніч. Вранці помийте голову дьогтьовим милом.
Сік лимона, журавлини чи граната. Наносити потрібно на всю довжину волосся, тримати не менше трьох годин, змивати шампунем чи милом.
Оцет. Для виведення вошей розведіть 70% розчин з водою у співвідношенні 1 до 10. Суміш нанесіть на голову та волосся та залиште під пакетом на 1-2 години. Для полегшення відклеювання гнид наноситься склад на 10-15 хвилин, потім голову потрібно промити водою і відразу почати вичісування.
Чемерична вода від вошей.