Гормони у першій фазі менструального циклу

У нормі менструальний цикл жінки триває від 24 до 35 днів. З них від 3 до 7 днів займає менструальна кровотеча. Всі ці процеси забезпечує злагоджена робота гіпофізу, гіпоталамусу та яєчників. Під дією гіпофізних гонадотропінів у яєчниках відбуваються циклічні зміни та синтез певних гормонів, які впливають на процес овуляції, та проходить підготовка ендометрія до можливої імплантації плідного яйця.

Лютеінізуючий гормон (ЛГ) стимулює утворення андрогенів. Фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) забезпечує дозрівання фолікула та перетворює андрогени в естрогени, які в свою чергу сприяють проліферизації ендометрію та підвищенню чутливості його рецепторів до дії прогестерону та естрогену.

Фолікулярна фаза циклу

Під час першої фази менструального циклу дозріває фолікул, а під час овуляції вивільняється зріла яйцеклітина. Тривалість фолікулярної фази може відрізнятися в різних жінок залежно від тривалості менструального циклу. При цьому тривалість інших фаз завжди стала й становить 14 +/-2 дні.

Для фолікулярної фази циклу характерні наступні симптоми:

  • можливий головний біль під час менструації;
  • спазм у нижній частині живота;
  • зміни настрою;
  • починаючи з 3 дня циклу самопочуття приходить до норми;
  • з 6-7 дня до 11 дня спостерігається емоційний підйом.

Прогестерон у фолікулярній фазі циклу

Під час дозрівання фолікула рівень прогестерону в жіночому організмі підвищується. Це необхідно для уникнення формування фолікулярних кіст. Вони можуть утворюватися тоді, коли в організмі відбувається порушення гормонального балансу – прогестерону дуже багато або занадто мало.

Якщо рівень гормону в межах норми, жіночий організм працює стабільно, менструальний цикл не порушується. Зазвичай його зміна відбувається через вплив штучних чинників. Наприклад, жінка починає приймати гормональні препарати без попередньої консультації з лікарем. Через неконтрольований прийом таких препаратів можливе порушення репродуктивної функції (яйцеклітина або фолікул не дозрівають, ембріон не може імплантуватися в стінки матки).

ФСГ у фолікулярній фазі циклу

Під час першої фази циклу гіпофіз синтезує ще один гормон – ФСГ. Він відповідає за роботу яєчників та своєчасний вихід яйцеклітини з фолікула. Рівень ФСГ залежить від фази циклу. В першій фазі його рівень підвищується. Якщо ж його недостатньо, то овуляція не відбувається. Якщо подібне порушення спостерігається впродовж декількох циклів поспіль, лікар може поставити діагноз безпліддя. Якщо ж гіпофіз синтезує надто багато ФСГ, можливий розвиток дисфункції яєчників, пухлини, виникнення маткових кровотеч (при їх тривалості або масивності може призначатися аналіз на анемії https://nikolab.com.ua/uk/prices/10127-2/.

На порушення фолікулярної фази можуть впливати:

  • різкі коливання маси тіла;
  • значні фізичні навантаження;
  • психологічна нестабільність та постійні стреси;
  • неправильний прийом гормональних препаратів.

Все це може безпосередньо вплинути на тривалість фолікулярної фази (як у бік подовження, так і зменшення), здатність фолікула дозрівати в належний час.

Дисбаланс жіночих статевих гормонів може призвести до серйозних наслідків та порушень у роботі організму. Але перш за все страждає репродуктивна функція. Дисбаланс гормонів провокує розвиток безпліддя.

Пройти обстеження на рівень жіночих статевих гормонів можна в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. Щоб результати аналізу були достовірними, важливо дотримуватися правил підготовки до їх проведення. Про всі особливості розповість лікар, який призначає обстеження. Дослідження в Ніколаб проводяться на сучасному сертифікованому обладнанні з використанням якісних реактивів, тому можна бути впевненим у якості та достовірності отриманих результатів.