Синдром діабетичної стопи

Синдром діабетичної стопи − це серйозне медичне захворювання, яке виникає у пацієнтів з цукровим діабетом. Воно характеризується поєднанням вразливості шкіри, невропатії (пошкодження нервів) та порушення кровообігу. Через ці стани ускладнюється загоєння подряпин, виразок та порізів на стопі, що може призвести до поширених інфекцій, а в деяких випадках навіть до ампутації кінцівки, особливо при відсутності своєчасного та правильного лікування.

Основні симптоми синдрому діабетичної стопи

Прояви патології можуть різнитися в залежності від типу ураження, але існують деякі загальні симптоми:

  • відсутність відчуття болю, тепла, холоду або дотику в стопі;
  • відчуття поколювання або печіння в стопі;
  • втрата здатності відчувати різницю між теплом і холодом;
  • сухість, пошкодження шкіри, втрата волосся на ногах;
  • утворення виразок, подряпин або незаживаючих ран;
  • пульсація судин стопи може бути слабкою або значно відчутною;
  • зміни в кольорі шкіри (блідість, синюшність);
  • біль у стопах, який може бути сильним та постійним або турбувати лише вночі;
  • пульсуючий біль або відчуття тяжкості в стопах у стані спокою, що зменшується під час руху; 
  • сповільнене заживання ран, виразок або порізі.

При наявності цукрового діабету та появі будь-яких із цих ознак важливо звернутися до лікаря для отримання кваліфікованої допомоги. При розвитку ускладнень доволі часто доводиться ампутувати ногу, проте при вчасному зверненні за медичною допомогою вдається запобігти важким наслідкам та зберегти кінцівку.

Класифікація синдрому діабетичної стопи: основні форми

Діабетична стопа може мати кілька форм в залежності від основної причини її розвитку та особливостей перебігу патологічного процесу:

  1. Невропатична (нейропатична). Викликана ураженням нервової системи, при цьому хворий може втратити відчуття болю, тепла та холоду в стопі, проте постійно чи часто відчуває поколювання. Травми, які можуть виникнути в повсякденному житті, залишаються непоміченими, що в подальшому може призвести до виразок та інфекцій. Нейропатична форма зустрічається найчастіше у пацієнтів до 40 років. 
  2. Ішемічна. Спричинена порушенням кровообігу в нижніх кінцівках внаслідок ураження судин. Порушення кровопостачання призводить до погіршення заживання ран і подряпин, що може стати причиною утворення не лише виразок, але й некрозу тканин. Частіше виявляється у пацієнтів від 55 років, які палять. 
  3. Комбінована. Поєднує невропатичні та ішемічні аспекти. У такому випадку, вразливість нервової системи доповнюється зниженим кровопостачанням, що робить стопу особливо вразливою до травм та розвитку ускладнень.

Детальніше дізнатися про особливості кожної форми синдрому діабетичної стопи та ефективні методи лікування патології можна за посиланням https://burnclinic.com.ua/diabeticheskaya-stopa-ua.

Особливості лікування

В більшості випадків необхідне комплексне лікування синдрому діабетичної стопи. Важливо контролювати рівень глюкози в крові, щоб зменшити ризики розвитку ускладнень. Крім того, в більшості випадків проводиться хірургічне лікування, щоденна резівія ран, встановлюється дренаж. При значному пошкодженні кінцівок, коли їх ще можна зберегти, застосовується пластичне закриття ран. Як проводиться пластичне закриття ран при діабетичній стопі, можна дізнатися на сторінці https://burnclinic.com.ua/plasticheskoe-zakrytie-ran-ua.

При необхідності лікар може призначити антибіотики чи протимікробні лікарські засоби. В деяких випадках проводиться операція для відновлення кровотоку. Фізіотерапія, лікувальна фізкультура та корекція харчування необхідні для прискорення реабілітація. Крім того, підбирається зручне ортопедичне взуття. Програма лікування та відновлення для кожного пацієнта обирається окремо.